Varstvo otrok na domu v MO Velenje

Objavljeno dne Sre, 18. 03. 2020 - 11:16

Po tem, ko je Vlada RS 15. marca 2020 sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, s katerim je ukinjeno kakršnokoli organizirano varstvo otrok, so v Mestni občini Velenje s pomočjo naše Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje s ponedeljkom, 16. marca 2020, poskrbeli za organizacijo varstva otrok na domu prosilca (staršev otroka). Pri tem je pomembno, da so tako otroci kot prostovoljci, vključeni v varstvo, zdravi, torej ne smejo kazati nobenih bolezenskih znakov.

Zaenkrat varstvo na domu izvajajo prostovoljci MZPM Velenje. V Vrtcu Velenje in na vseh osnovnih šolah v MO Velenje bodo, če bo prostovoljcev MZPM Velenje primanjkovalo, pozvali svoje strokovne delavce, da se vključijo kot prostovoljci. Če bodo starši izkazali potrebo, bodo tudi ti poskrbeli za varstvo vključenih otrok iz Vrtca Velenje ali posamezne šole na otrokovem domu.  

Vsem staršem, ki takoj ali v prihodnjih dneh potrebujete varstvo otrok(a), svetujemo, da to nemudoma sporočite na MZPM Velenje. To storite tako, da svoje potrebe sporočite s pomočjo posebnega obrazca za Nujno varstvo otrok v MO Velenje, ki ga najdete pod to objavo.

Izpolnjen in podpisan obrazec pošljite na elektronski naslov mzpm.velenje@vilarozle.si ali bojana.spegel@vilarozle.si. Za več informacij pokličite na 031 682 657.

Med prostovoljnim varstvom otrok ne velja niti Zakon o vrtcih niti Zakon o osnovni šoli. Tudi ostali predpisi, ki urejajo dejavnost predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja ter delovnopravna zakonodaja ne veljajo, saj gre za okoliščine višje sile. Do tovrstnega varstva otrok so upravičeni zgolj starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, in sicer izključno za otroke, katerih starši opravljajo delo v organizacijah, ki so nujne za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo zdravnikom, medicinskim sestram in drugemu medicinskemu osebju, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski policiji in Slovenski vojski. Dodatni pogoj je, da morata biti oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij in imata oba razporeditev dela v isti izmeni.

 

 

 

Prijavnica
Prijavnica

Pomagajo nam