46. Mala Napotnikova kiparska kolonija

Objavljeno dne Tor, 24. 09. 2019 - 15:23

V Sončnem parku bodo ustvarjali mladi kiparji

Velenje, 27. septembra  – V mesecu in letu, ko Mestna občina Velenje praznuje 60. rojstni dan, pripravlja Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje 46. Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo (MNKK). Tokrat jo bomo, tudi prazniku mladega mesta Velenje v čast, pripravili v in pri Vili Rožle v Sončnem parku, kjer je tudi sedež zveze in Galerija Male Napotnikove kiparske kolonije z najboljšimi deli mladih umetnikov iz dosedanjih kolonij.

Na letošnji koloniji bodo s tričlanskimi ekipami pri kiparjenju v lesu sodelovale vse osnovne šole iz Šaleške doline ter tri ekipe dijakov velenjske umetniške gimnazije, skupaj 12 ekip. Pridružili se jim bodo njihovi likovni pedagogi ter vodja kolonije, akademski kipar Silvo Kretič iz Ljubljane. Tudi letos bosta sodelovala člana Šaleških likovnikov Franc Ravnjak in Milan Matko, pridružil pa se bo tudi dolgoletni mentor, sedaj upokojenec Peter Matko. Mladi kiparji, njihovi mentorji in gostje si želijo, da jih pri oblikovanju lesa, vidi in spodbuja čim več ljudi. Z delom bomo pričeli v petek, 27. septembra, ob 9. uri, s kratkim uvodnim programom in pozdravom vsem sodelujočim. Zaključek kolonije z ogledom letos nastalih lesenih montažnih plastik in kipov pa bo v soboto, 28. septembra, ob 14. uri, pri Vili Rožle. Sodelujočim šolam smo dali izziv, da k sodelovanju na zaključni prireditvi povabijo glasbenike, plesalce in druge umetnike, ki bodo obiskovalcem predstavili refleksije na nastala umetniška dela mladih kiparjev. Najboljša tri dela pa bodo obogatila stalno zbirko v Vili Rožle.

V svetovnem merilu edinstveno umetniško kolonijo, v kateri so generacije osnovnošolcev doslej ustvarile več kot 500 del, bomo izvedli v vsakem vremenu.

Vabilo
Vabilo

Pomagajo nam